Onze visie

Een tabakoloog is een professional die je op een deskundige manier begeleidt in het rookstopproces en kijkt naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden: wat is jouw motivatie, heb je al een stoppoging achter de rug, wat ging toen goed, wat ging minder goed…

De tabakoloog kent de hulpmiddelen om je bij te staan in het stoppen met roken. Samen met jou werkt zij aan een rookstopplan op maat waarin zij je vervolgens begeleidt. Aandachtspunten zoals stress, gewichtstoename, voordelen van rookstop en motivatie krijgen de nodige aandacht. Ook na herval ben je welkom bij de tabakoloog. Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan.

Uit onderzoek blijkt dat je het meeste kans hebt om succesvol te stoppen met roken indien je je laat begeleiden door een tabakoloog in combinatie met rookstopmedicatie. Dat komt omdat rokers niet alleen lichamelijk afhankelijk zijn. Vaak spelen ook psychologische factoren een rol. Rookstopmedicatie kan de lichamelijke ontwenningsverschijnselen opvangen.

Professionele begeleiding, deskundig advies en ondersteuning zijn belangrijk om een stoppoging vol te houden en je doel te bereiken: stoppen met roken. Tijdens de rookstopbegeleiding in enkele gesprekken kom je stap voor stap tot een rookvrij leven.

Ons team

Positie voorlopig niet ingevuld

Zorgaanbod

Wij bieden:
  • individuele rookstopbegeleiding
  • rookstopbegeleiding in groep

Indicaties

U kan bij ons terecht bij volgende klachten of aandoeningen:

Wil je graag stoppen met roken, maar weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Heb je al verscheidene stoppogingen achter de rug, en wil je nu definitief af van je verslaving? Wil je je slaagkansen verhogen? Lukt het je niet alleen?

Roep dan de hulp in van een tabakoloog om je in je rookstopproces te begeleiden.

Praktisch

Consultaties vinden plaats in onze praktijkruimte.  Er is er geen medisch voorschrift vereist.

Tijdens een eerste consultatie zal de tabakoloog samen met je je huidig rookgedrag in kaart brengen, je motivatie verhogen en een plan van aanpak opstellen. Behandelmethoden om van je verslaving af te geraken, worden besproken. Vaak wordt gebruik gemaakt van nicotinesubstitutie of medicatie. Afhankelijk van je persoonlijke ervaringen en voorkeuren wordt nagegaan welk hulpmiddel best bij je past. Naast de fysieke ontwenning zal er ook gewerkt worden aan gedragsveranderingen. We doorbreken oude gewoontes en gaan na wat er in de plaats kan komen. Tot slot wordt gewerkt aan hervalpreventie, zodat je rookstop de best mogelijke slaagkansen heeft. Dit alles doen we samen, op jouw tempo.

Een rookstopbegeleiding bestaat minimum uit 4 sessies. Sommige personen hebben nood aan meerdere begeleidingen. De eerste twee gesprekken duren ongeveer 45 minuten, nadien hebben we genoeg aan 15 tot 30 minuten per gesprek.

Wanneer je je laat begeleiden door een tabakoloog, wordt dit deels vergoed door de overheid. Je hebt elk jaar recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Als je jaarlijkse aantal uren op zijn, heb je geen recht meer op een financiële tussenkomst. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je slechts €1 per kwartier begeleiding. Voldoe je niet aan die voorwaarden dan betaal je €7,5 per kwartier. Het overige deel wordt rechtstreeks door de overheid aan de tabakoloog vergoed, onafhankelijk van je mutualiteit.

Voor verdere info kan je steeds bij ons terecht. 

Maak een afspraak

  • vul het contactformulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk
  • of contacteer telefonisch  03 828 35 25
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]